Find the pure connection with your inner being, your soul.

torstai 16. helmikuuta 2017

Ayurveda - 3 ruokavalion luonnollista askelta / osa I

Kansainvälisesti tunnetun ayurveda-lääkärin Janesh Vaidyan kirjoittama Kehon ja mielen ayurveda -kirja on avannut ayurvedan maailmaa minulle suunnattomasti. Kiinnostus tätä tuhansia vuosia vanhaa intialaista elämänfilosofiaa kohtaan syttyi oikeastaan aika pian sen jälkeen kun aikoinaan innostuin joogasta. Ayurvedassa viehättää minua ehkä eniten se, miten ihminen otetaan huomioon kokonaisuutena. Olen aina ollut sitä mieltä että keho ja mieli ovat erottamattomat ja kummankin terveys vaikuttaa toisiinsa ja tämä ajatus juuri on ayurvedan lähtökohtana.

Ayurvedan mukaan psyykkisiin ja fyysisiin epätasapainotiloihin löytyy ratkaisu kolmesta osa-alueesta - ruoasta, elämäntavasta ja ajatuksista. Kehon ja mielen terveys perustuu siis siihen, mitä syömme, miten elämme ja millainen on elämänasenteemme. Kirjassa oli mielenkiintoinen luku kolmesta ruokavalion luonnollisesta askeleesta. Näihin lukeutuu ruoan ostaminen, valmistaminen ja syöminen. Kaikkiin näihin askeleihin tulisi paneutua tietoisesti.
Ruoan ostaminen

Kun seuraavan kerran menet ruokakauppaan, seuraappa huviksesi ihmisten toimintaa hyllyjen välissä. Eikö vain, että suurin osa näyttää stressaantuneilta ja siltä, että he haluavat vain hoitaa äkkiä ostokset pois alta (luultavasti noudattaen aina suhteellisen samaa kaavaa, sen enempiä miettimättä). Täällä nousee käsi pystyyn, itse tunnustan nimittäin olevani suurimmaksi osaksi juuri tällainen. Tykkään kyllä ruokaostosten tekemisestä paljon enemmän kuin shoppailusta muuten ja haluaisin lukea kaikki tuoteselosteet tarkkaan läpi ja valita ostokseni huolella, mutta silti usein vain päädyn tekemään ostokset mahdollisimman nopeasti. Panostan kuitenkin onneksi jo kotona sen verran, että harvoin lähden kauppaan ilman ostoslistaa.

Eräs kirjan lause kuuluu näin: "Muista, että joka kerta kun menet ruokakauppaan, olet siellä hankkimassa luonnollista lääkettä terveytesi ylläpitämiseksi." Ruokaa ostaessa kannattaa keskittyä muutamaan yksinkertaiseen seikkaan...

  • Ota selvää ruoka-aineen alkuperästä. Valitse mieluiten ruokia, jotka tulevat suoraan maanviljelijältä tai niin suoraan luonnollisesta lähteestä kuin mahdollista. Näin voi välttyä turhilta säilöntä- ja lisäaineilta. Aina kannattaa myös tietenkin suosia mieluummin lähellä tuotettua ruokaa kuin kaukaa tuotua. Jos näitä ohjeita haluaa noudattaa, kannattaa ruokakaupan lisäksi tutustua erilaisiin lähiruokarinkeihin, joista voi ostaa tuotteita suoraan tuottajalta. Tällöin saat taatusti tuoreempaa tavaraa, eivätkä isot ketjut vedä välistä. 
  • Jos ostat valmiiksi pakattua ruokaa, lue tuoteselosteet tarkkaan. Kannattavinta olisi tietenkin välttää pakattua ruokaa, mutta nykypäivänä se taitaa olla aika mahdotonta, tai ainakin todella hankalaa. Metsästä tuoteselosteista erityisesti lisättyjä sokereita ja E-koodeja ja yritä välttää näitä. Siitä huolimatta, että erilaiset E-koodit ovat elintarviketurvallisuusviraston hyväksymiä, ei se tarkoita, että ne olisivat vaarattomia, saatika sitten terveellisiä. 
  • Sokeria lisätään nykyään ihan kaikkeen ja sillä koukutetaan ihmisiä. Sokerinkulutus on suuri terveysriski nyky-yhteiskunnassa. Ayurvedassa sokeria pidetään "valkoisena myrkkynä" sen vuoksi, että se hajottaa kehon kudoksia. Sokerin kulutus voi liittyä hyvin vahvasti mielen liikkeisiin, sillä usein makean runsas syöminen on ihmisilleesimerkiksi rakkauden korviketta. Jos huomaa olevansa riippuvainen sokerista, kannattaa miettiä, yrittääkö sillä paikata jotain elämässään? 
  • Nykyään kaikkea on kaupan, mutta sinun ei tarvitse ostaa kaikkea. Osta sellaisia tuotteita, joita kehosi kaipaa. Älä osta mitään sen takia että sinulla on varaa tai että olet riippuvainen niistä. Elintarviketeollisuus yrittää houkutella meitä ostamaan vaikka mitä shittiä herkullisilla mainoksillaan. Mieti todella, haluatko astua siihen ansaan? Voit vähentää ostoslistalla olevien tuotteiden määrää ja ostaa vähemmän mutta parempaa laatua. 
...palataan kahteen seuraavaan askeleeseen huomenna 🍓🍋🍉

Love & Light
Susanna

// English
I have been interested in ayurveda almost ever since I got interested in yoga. Ayurveda is attracted to me maybe most of that how people are considered as a whole. Body and mind are one. According to ayurveda psychological and physical imbalances can be taken care by three solutions - food, lifestyle and thoughts. 

Three natural steps of diet are buying food, preparation of food and eating the food. When you are buying food, you will want to pay attention to that where the product come from, did it contains additives or preservatives, how much it contains added sugar and do you really need it? Buy less, choose well! 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lämmin kiitos kommentistasi <3