Find the pure connection with your inner being, your soul.

torstai 30. maaliskuuta 2017

Bloggaajien hyväksikäyttö

Sain jo blogini alkuaikoina eräältä ammattibloggaajalta neuvon, jonka hän nimesi todella tärkeäksi. Se kuului näin; bloggaaja ei ole ikinä velvollinen kirjoittamaan mitään pelkällä tuotepalkkiolla. Jos joku haluaa antaa sinulle tuotelahjan, voit sanoa, että saatat mainita siitä blogissasi jos pidät tuotteesta, mutta se ei missään nimessä sido sinua kirjoittamaan (jos ette toisin ole keskenänne sopineet). Tämä on tärkeää juuri siksi, etteivät yritykset käyttäisi bloggaajia niin häikäilemättä hyväkseen ilmaisena markkinointikanavana. Sittemmin olen tajunnut, että tämä on valitettavan yleistä nykyään. Luvataan ilmaisia tuotteita tai näkyvyyttä, ja aina painotetaan sitä, kuinka "aloittelevalla/pienellä yrityksellä ei valitettavasti ole varaa maksaa rahallista korvausta". Silti heillä saattaa olla järjettömiä kriteerejä bloggaajille ja yhteistöiden toteuttamiselle, usein jopa tiukempia kuin palkkiollisissa yhteistöissä.Sain itse esimerkiksi eräältä terveys- ja hyvinvointituotteita myyvältä yritykseltä sähköpostia viime viikolla. He tarjosivat minulle ilmaisia lenkkareita. Olisin saanut itse valita mallin, mutta hintaraja oli juuri sellainen, että esimerkiksi kaikki uutuustuotteet olisivat olleet viisi senttiä liian kalliita. Ainoastaan vanhemmat mallit ja tarjoustuotteet olivat hintarajan sisäpuolella. Ei varmaan ollut lainkaan laskelmoitu juttu 😉 Vastineeksi näistä ilmaisista lenkkareista minun olisi luonnollisesti pitänyt kirjoittaa niistä postaus. Viiden päivän sisällä siitä kun olisin vastaanottanut paketin! Ja luonnollisesti postaukseen olisi pitänyt sisällyttää hyperlinkkejä, joiden tarkka sanamuotokin oli määritelty. Olisi pitänyt linkata yrityksen etusivulle, lenkkareiden valikoimaan sekä erääseen toiseen tuotekategoriaan, siis sellaiseen josta en edes olisi vastaanottanut tuotteita tai kirjoittanut. What's the point!?

Normaalisti olisin vain jättänyt reagoimatta sähköpostiin, mutta tällä kertaa minua alkoi harmittaa yrityksen toiminta niin paljon, että lähetin palautetta heidän "hyväksikäyttöyrityksistään" (onneksi sain kyhättyä asiallisen meilin vaikka olinkin melko tuohduksissa😀). Satun myös tietämään, että tämä kyseinen yritys lähettää samoja sähköposteja bloggaajille taukoamatta. Olen nimittäin itse vastaanottanut melkein sanasta sanaan saman sähköpostin muutama kuukausi aiemmin edellisen blogini sähköpostiin. Ajattelin, että he jättäisivät palautteeni huomiotta ja siirtyisivät surutta seuraavaan "uhriin". Yllätyksekseni sainkin yrityksen edustajalta todella asiallisen vastauksen, jossa hän kiitti palautteesta ja kertoi saaneensa jo monelta bloggaajalta samanlaista viestiä. Tulin hyvälle tuulelle, kun kuulin, että muutkin ovat uskaltaneet avata suunsa tästä asiasta.Teen mielelläni yhteistyötä arvostamieni yritysten ja sellaisten tuotteiden parissa, joita käytän muutenkin arjessani. Olen myös halukas kokeilemaan uusia juttuja, sellaisia jotka minua kiinnostaisivat vaikka joutuisinkin maksamaan ne omasta pussistani. Tällä hetkellä esimerkiksi testaan joogapyörää, jota minulle tarjottiin eräästä yrityksestä, jonka kanssa olen tehnyt paljon toimivaa ja minun kannaltani hyvin vapaata tuoteyhteistyötä aiemminkin. Olen noin vuoden verran harkinnut jo muutenkin joogapyörän ostoa, joten tartuin tähän ehdotukseen mielelläni. On myös mukavaa, jos voin ammentaa ja jakaa jostain aiheesta lukijoilleni hyödyllistä tietoa. Tätä hyödyllistä tietoa on muuten yleensä mukava kerätä kauemmin kuin pari päivää 😉

Kieltäydyn myös paljon tuotteista joita minulle tarjotaan, jos ne eivät kiinnosta minua, en koe tarvitsevani niitä tai ne eivät vain yksinkertaisesti sovi mielestäni blogiini. Vielä toistaiseksi en ole tehnyt tämän blogini kanssa palkkiollista yhteistyötä, sillä blogini on vielä melko pieni (ainoat tuloni blogin kautta tällä hetkellä saan siis affiliate-linkkien kautta, ja voin luvata että ne eivät päätä huimaa). Vaikka edustankin vielä pienempää ja amatöörimäisempää bloggaajakuntaa, haluan pitää tietyistä periaatteistani kiinni jopa ammattimaisen tarkasti, enkä missään nimessä halua, että minulle tulee hyväksikäytetty olo.

Oletko sinä saanut joskus järjettömiä yhteistyötarjouksia tai onko sinulle tullut jostain hyväksikäytetty olo? Minusta näistä asioista olisi tärkeää avata enemmän keskustelua. Ehkä se loisi myös enemmän ymmärrystä yritysten ja bloggaajien välille. Toki tällaista tapahtuu varmasti myös muualla kuin blogimaailmassa (varsinkin "näkyvyydellä ostamista") joten kaikenlaiset kokemukset ja mielipiteet ovat tervetulleita 😘

Love & Light
Susanna

10 kommenttia:

 1. Minulle tarjottiin tuotteita, joista olisin saanut valita yhden. Osa tuotteista oli 25 euron arvoisia. Vastapalveluksena olisi ollut kolme postausta tuotteesta ja Ig-jaot. Lähti kyllä tiukka meili perään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoteyhteistyö voi olla myös hyvää molemminpuolista mainontaa ja näkyvyyden jakamista, mutta joskus yritykset vain ampuvat totaalisesti yli ja sinulta tuli taas yksi loistava esimerkki tästä :D Apua, onneksi laitoit palautetta perään!

   Poista
 2. 10 lastenkirjaa olisin pitänyt oikolukea, kerroin, että sellaisesta en voi postata ja se on aivan eri työtä kuin blogin kirjoittaminen, tää on kyllä todellinen ääriesimerkki. Ja jotain vaatteita palkkioksi valtavasta työstä...huh.

  VastaaPoista
 3. Joo, aika ajoin meiliin tipahtelee kummallisia posteja, yhteistyöehdotuksia tiukkoine sääntöineen mutta se mitä minulle jäisi, olisi lähinnä stressi postauksen laatimisesta. Jätän usein väliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, usein palkkio on aika minimaalinen työmäärään nähden :( Ja välttämättä sellainen joka ei itse bloggaa, ei ymmärrä kuinka paljon aikaa ja vaivaa voi mennä yhden postauksen toteuttamiseen, sillä ei se työmäärä välttämättä suoraan näy postauksesta.

   Poista
 4. Yksi ärsyttävä yritysryhmä on painostajat. Ensin annetaan valita tuote ja luvataan, että kirjoituspakkoa ei ole, jos tuote ei vaikka olisikaan mieluinen. Parin viikon päästä alkaa putoilla maileja. Ensin tulee unohtunut kohta, että JOS postaan, voisi linkin lähettää yrityksen edustajalle X osoitteeseen Y. Sitten tulee maili, jossa kysytään, mitä pidin tuotteesta. Lopulta tiedustellaan, tarvitsenko lisätietoja tai vaikka tuotekuvia postaukseeni... Niin siis siihen, jota ei ole pakko kirjoittaa.

  Usein tekisi mieli lähettää tuote takaisin. ;/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuollainen painostus on kyllä ärsyttävää! Ymmärrettävää olisi, jos kyseessä olisi yhdessä sovittu yhteistyö jollakin aikarajalla, muttaaa.. Onneksi itse en ole törmännyt vastaavaan kuin ihan kerran pari :) Kerran kyllä eräs yritys kysyi, että kai minulla on suunnitelmissa kirjoittaa tuotteesta toinenkin postaus kun ensimmäinen oli niin lyhyt ja sisälsi vain muutaman kuvan. Siis se, jota ei ollut pakko edes kirjoittaa ;) Olisi tehnyt mieli poistaa se ensimmäinenkin postaus, vaikka tuotteesta pidinkin :D

   Poista
 5. Todella hyvä aihe! Hienoa, että nostit asian esiin.

  Minustakin se, ettei suostu kaikkiin tarjottaviin yhteistöihin ihan vain yhteistöiden takia kertoo siitä, että arvostaa omaa työtään ja uskoo juuri siihen omaan juttuun mitä tekee. Kieltäytyminen kysyy toisaalta myös rohkeutta mutta alleviivaa sitä, että on uskollinen omille arvoilleen ja blogilleen.

  Henosti kirjoitettu juttu ja voi että miten ihanat kuvat! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana <3 Välillä sitä miettii, että antaako itsestään "ylimielisen" kuvan jos kieltäytyy jatkuvasti. Mutta toi oli hyvin kiteytetty, se tarkoittaa vain sitä että haluaa pysyä uskollisena itselleen ja omalle fiilikselleen!

   Suukkoja sunnuntai-iltaan <3

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi <3