Find the pure connection with your inner being, your soul.

lauantai 18. maaliskuuta 2017

I believe in Ahimsa
Olen kristitty mutta en tule millään tavalla uskonnollisesta perheestä eikä kristinuskolla ole koskaan ollut oikein minkäänlaista jalansijaa elämässäni. Yksi lempiaineistani koulussa oli kuitenkin uskonto, rakastin lukea uskonnollisia kertomuksia, luin joskus raamattuani iltalukemisena ja muistan yrittäneeni väkisin uskoa Jeesukseen ja Jumalaan. No eihän mihinkään väkisin voi uskoa, sillä usko tulee sydämestä. Muistan kuitenkin pitkään kaivanneeni jotain johon uskoa. Halusin uskoa johonkin mutten tiennyt mihin. Vähitellen kaipaus kuitenkin hälveni... kunnes astuin sisään joogan ihmeelliseen maailmaan.

Jos joku kysyisi minulta juuri nyt mihin uskon, vastaisin että uskon Ahimsaan*. Ahimsa tarkoittaa pelkistetyimmillään väkivallattomuuden periaatetta. Tämä periaate on hyvin keskeisessä asemassa monissa uskonnoissa, kuten buddhalaisuudessa ja hindulaisuudessa. Ahimsa oli myös yksi Mahatma Gandhin vallankumouksen periaatteista.

Ahimsan mukaan väkivallattomuus ei tarkoita ainoastaan pidättäytymistä tappamisesta ja verenvuodatuksesta, vaan siihen sisältyy myös ajatus, ettei ihminen saa vahingoittaa toista eikä itseään sanoin, ajatuksin tai teoin. Ahimsaan liitetään usein sellaisia ominaisuuksia kuin rakkaus, lempeys, rauhanomaisuus ja pyyteettömyys.AHIMSA KÄYTÄNNÖSSÄ

Ahimsa käsitteenä on melko helppo selittää ja se kuulostaa yksinkertaisen kauniilta. Kuitenkin käytännön toteutus on vaikeampaa kuin voisi kuvitella, minä ainakin saan itseni joka ikinen päivä kiinni siitä, että teen jotain Ahimsan vastaista. En usko, että tässä maailmassa nykyihminen pääseekään (ainakaan kovin helposti!) aivan täydelliseen "suoritukseen" Ahimsan kanssa. Tärkeintä on kuitenkin yrittää ja tiedostaa.

Positiivinen ja myönteinen elämänasenne. Sen sijaan, että ajattelisi mikä kaikki on huonosti ja mitkä kaikki ominaisuudet toisissa henkilöissä ärsyttävät, tulisi olla kiitollinen kaikesta hyvästä ja ajatella toisten (ja omia) hyviä ominaisuuksia. Kielteiset ajatukset levittävät negatiivista energiaa ja vahingoittavat omaa ja toisten elinympäristöä. Myönteiset ajatukset synnyttävät myönteisiä tunteita ja positiivista energiaa.

Myötätunto itseään kohtaan. Sanonta "kohtele itseäsi niinkuin kohtelisit parasta ystävääsi" sopii mielestäni Ahimsan periaatteeseen loistavasti. Itsensä halveksuminen ja itsestään pahaa puhuminen ovat väkivaltaa itseään kohtaan, ja esteenä terveelle itsensä rakastamiselle. Tämä on ehdottomasti itselleni vaikeinta toteuttaa käytännössä. Ajatus on kaunis ja jokainen sen ymmärtää teoriassa, mutta kuinka vaikeaa käytännössä onkaan sulkea sen oman sisäisen kriitikon suu!

Kasvissyönti / veganismi. Eläinten syömisestä ja hyväksikäyttämisestä pidättäytyminen on yksi konkreettisimmista teoista, joita voi tehdä noudattaakseen Ahimsaa. Ahimsan mukaan elävän olennon tappaminen on moraalittomin teko, jonka voi tehdä. Yksikään eläin ei ole valmis kuolemaan vapaaehtoisesti, vaan he kuolevat siksi, että me olemme valmiita syömään heidät. Joka kerta kun kaupassa maksaa lihapaketista, maksaa itseasiassa jollekkin toiselle eläimen tappamisesta. Jokaisella meillä on päätäntävalta siitä, haluaako ravita itsensä kuolleen eläimen ruumiilla vai jollain muulla. Ahimsaan kuuluu nimenomaan kaiken elämän kunnioittaminen.


Anteeksianto. Janesh Vaidyan kirjoittamassa ayurvedaa käsittelevässä kirjassa kuvattiin anteeksiantoa hienosti; anteeksianto on oman itsensä parantamista. Anteeksianto voi tuntua hyvin vaikealta ja usein tuntuu myös, ettei toinen ansaitse anteeksiantoa. Tässä kohtaa kannattaa ajatella, että itse nimenomaan ansaitsee sen, että pystyy antamaan anteeksi. Vihan ja kaunan kantamisella vahingoittaa kuitenkin eniten itseään. Anteeksianto vapauttaa tästä taakasta.

Juoruilu. Turhanpäiväinen ja pahantahtoinen juoruilu levittää negatiivista energiaa ympärilleen. Hyvin todennäköisesti se myös satuttaa tai loukkaa juoruilun kohdetta. Tätäkin on joskus vaikea toteuttaa, sillä ihmisiä me kaikki vain olemme. Itselläni on joskus myös vaikeaa vetää mielessäni rajaa sille, mikä oikeastaan on juoruilua ja mikä normaalia keskustelua liittyen johonkin toiseen henkilöön. Olisikin hyvä miettiä aina kun avaa suunsa, että sanoisiko tämän kaiken myös, jos henkilö josta puhutaan olisi läsnä.

Huomion kiinnittäminen myös epäsuoriin seuraamuksiin. Aina ei omilla sanoilla ja teoilla vahingoita kenenkään elämää välittömästi, mutta monissa tapauksissa niistä voi kuitenkin aiheutua epäsuoraa vahinkoa. Siksi olisi hyvä pysähtyä joskus miettimään asioita pidemmällä tähtäimellä. Esimerkkinä tästä vaikkapa vaatteiden hankinta. Kun hankkii halvan muotivaatteen vain siksi, että on kivaa ja on varaa ostella uusia vaatteita vaikkei niitä nyt niin kipeästi tarvitsisikaan, aiheuttaa usein tiedostamattaan vahinkoa niille, jotka kyseisiä vaatteita valmistavat halpatuotantomaissa. Tällöin rahoittaa itseasiassa liian pitkiä työpäiviä liian pienellä palkalla, kaikinpuolin huonoja työoloja, hengenvaarallisissa rakennuksissa työskentelyä, jopa pahoinpitelyä.
Kaikentasoinen väkivalta saastuttaa mielen energiat siitä riippumatta, onko se suunnattu itseään vai toisia kohtaan. Kun noudattaa Ahimsaa, puhdas energia virtaa kehossa ja mielessä. 💖


*Yamat ja niyamat ovat joogan kahdeksanhaaraisen tien ensimmäiset osat. Yamoja on viisi ja ahimsa on niistä ensimmäinen.

Love & Light
Susanna

// English

I believe in Ahimsa. Ahimsa means "non-violence" and compassion for all living beings. Non-violence is not only refraining for killing or physical violence. It's also thought that you will not hurt anyone by your words, thoughts or actions. Ahimsa is often associated with love, leniency, peace and unselfishness. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lämmin kiitos kommentistasi <3