Find the pure connection with your inner being, your soul.

maanantai 3. huhtikuuta 2017

Entä jos ei haluakaan lapsia?"Ymmärrät sitten kun saat omia lapsia" tai "Ymmärrät sitten kun sinusta tulee äiti". Kaksi lausetta, jotka saavat karvani nousemaan pystyyn. Ja valitettavasti, näitä olen kuullut melko paljon. Miten yhteen lauseeseen voikin sisältyä niin monia minua ärsyttäviä seikkoja. Ensinnäkin se, että oletetaan että kaikki naiset haluavat ja myös saavat lapsia. Olen joskus kauhulla miettinyt, miltä mahtaa sellaisesta naisesta joka ei syystä tai toisesta VOI saada lapsia vaikka niitä haluaisi, tuntua, kun hänelle joku lipsauttaa tämän lauseen. Auts. Minä en tiedä voisinko saada lapsia, mutta tiedän etten niitä halua, ainakaan lähivuosina. En voi sanoa, etten tule ikinä haluamaan lapsia, sillä täytän vasta 30 ja minulla on vielä aikaa muuttaa mieltäni. Kuitenkin tällä hetkellä ja jo pitkään on tuntunut siltä, etten vain yksinkertaisesti halua. Rakastan lapsia yli kaiken, minulla on elämässäni paljon rakkaita pieniä ihmisiä, mutta en vain tunne minkäänlaista paloa ryhtyä itse äidiksi (karvaiset nelijalkaiset lapset ovat asia erikseen 😉).

Toinen ärsyttävä asia noissa lauseissa on se, että minusta ne alentavat lapsettomien naisten arvoa ja väheksyvät heidän älynlahjojaan ja taitojaan asettua toisen ihmisen asemaan (tämä tosin riippuu hyvin pitkälti siitä, millaisessa tilanteessa lauseita käytetään). Välillä tuntuu, että mitään asiaa ei voi ymmärtää ennenkuin on tullut äidiksi. Ja ei, en missään nimessä halua väheksyä yhtäkään äitiä. Varmasti on paljon asioita, joita vain äiti voi ymmärtää ja tunteita, joita vain äiti voi kokea. Mutta ovatko lapsettomat naiset sen takia koko elämänsä "alakynnessä"? En usko, että he ketkä näitä lauseita viljelevät, tarkoittavat mitään pahaa tai ajattelevat lauseita sen syvällisemmin. Ainakin haluan uskoa niin 😀

JOKAINEN NAINEN ON YHTÄ ARVOKAS, OLI HÄN ÄITI TAI EI 💖

Kumppanini on saanut myös kuulla esimerkiksi, että hänen pitäisi jo alkaa tehdä lapsia. Että ei kannata odottaa sellaista hetkeä kun niitä lapsia haluaa, koska sellaista ei kuulemma ikinä tule. Että niitä lapsia vain tehdään ja sitten niitä opetellaan haluamaan ja niitä opetellaan rakastamaan. Tällainen on mielestäni aika karu ajatusmaailma, eikä kyllä mahdu minun maailmaani. En ole ikinä ymmärtänyt, miksi pitäisi tehdä lapsia vain siksi, että niin kuuluu tehdä.

JOKAINEN MIES ON YHTÄ ARVOKAS, OLI HÄN ISÄ TAI EI 💖Love & Light
Susanna

// English

"You will understand when you get own kids" or "You will understand when you become a mother". Those sentences annoys me a lot. I do't like that people assumes that every woman want kids (and some women won't have them even if they want). I'm almost 30 and I'm pretty sure that I don't want kids. I know that I have plenty of time to change my mind. But at this moment, I feel that it's ok to be like this, just with my man and my dog. I love children and I have many lovely little dudes in my life. I just don't feel like I want to be a mother. Does that make me a worse woman? Absolutely no! Every woman is just as valuable, mother or not. And every man is just as valuable, daddy or not 💖


8 kommenttia:

 1. Täällänäin yritetty lasta pian pari vuotta, kaiken pitäisi olla periaatteessa kunnossa ja mahdollista, mutta niitä lapsia vaan ei ole tullut. Lääkärin luo ei olla lähdetty, koska jos en voikaan saada lapsia, en halua sitä tietää. Ja sitten kaiken tämän epätoivon keskellä kuuntelet näitä, "ODOTAPPAS VAAN KUN OLET ÄITI" yms paskaa, kun tekisi mieli päin naamaa huutaa että ei onnistu. Ja kun et halua kellekkään kertoa tilanteesta, etteivät kaikki rupea esittämään huolestunutta, puuttuvat muuten asiaan tai kyselevät joka kuukausi meidän yksityisiä asioita. Olisipa joku kelle puhua. Että pitäisivät vaan mölyt mahassaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi ikävä kuulla, olen aidosti pahoillani tilanteestasi enkä voi edes kuvitella miten stressaavaa tuo on :( Minulla on lähipiirissäni muutamia ihmisiä, jotka myös joutuivat yrittämään lasta vuosia, mutta lopulta sitten tärppäsi. Toivon sydämestäni että sinulle käy samoin <3 Juuri tuollaisiin tilanteisiin olen kauhulla ajatellut, miltä tuntuu kuunnella noita lausahduksia. Tuntuu varmasti juuri siltä, että haluaisi vaan huutaa ties mitä takaisin. Ymmärrän myös hyvin, miksi haluat pitää asian yksityisenä. Oletko kuitenkin miettinyt, että kertoisit tilanteestasi vaikka vain yhdelle ihmiselle oman kumppanisi lisäksi, jollekin hyvälle ystävälle, perheenjäsenelle, tai ehkä jollekin täysin tuntemattomalle "tukihenkilölle"? Sopisitte vaikka yhdessä että et halua hänen kyselevän aiheesta mitään, vaan että saisit itse ottaa asian esille aina kun siltä tuntuu. Omien tunteiden läpikäyminen jonkun toisen kanssa voisi auttaa omaa oloa <3 Tai jos haluat vaikka kirjoittaa omista tuntemuksista, minulle saa aina laittaa meiliä <3

   Poista
 2. Kiitos, juurikin näin! Itse olen jo vuosia ollut sitä mieltä, että en tule lapsia hankkimaan. Koen usein moiset olettamukset jopa ihan loukkaavina, vaikka eiväthän ne niin sanovat ihmiset toki asiaa sillätavoin tarkoita. Saavat vain tahattomasti asian kuulostamaan siltä, että minäkin vääjäämättä joskus saan lapsen vaikka en tahdo. Terveydenhuoltoalan termistöön muuten kuuluu sana "tahallinen lapsettomuus", joka myös mielestäni antaa asialle todella kurjan sävyn. Miksei voida puhua esimerkiksi valitusta lapsettomuudesta tms.?

  Vastaavasti myös nämä "sitten kun sinusta tulee äiti niin tajuat" -kaverit voisivat pitää myös mölyt mahassaan. Kyllähän sitä elämänkokemusta voi myös monilla muilla aivan yhtä arvokkailla tavoilla kartuttaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä haluan uskoa, etteivät ihmiset mitään pahaa tarkoita noilla "ymmärrät sitten kun.." lauseillaan. Jotenkin ne vain särähtävät aina korvaan ja laitan niille varmasti itse enemmän painoarvoa kuin niiden sanoja on tarkoittanut. Jotenkin se tuntuu olevan vielä nykypäivänäkin vahvasti juurtunut aate, että naiset haluavat ja hankkivat lapsia. Että siksihän me täällä ollaan. Noh, minä ainakin olen keksinyt elämälleni aivan toisenlaisia tarkoituksia ;) Ja aivan totta, elämänkokemusta voi todellakin kartuttaa monin eri tavoin ja kaikki tavat ovat aivan yhtä arvokkaita <3

   Poista
 3. Niin samoja ajatuksia pyörinyt viime aikoina omassa päässäni kun käytännössä ensimmäistä kertaa töissä on työkaverit "nälvineet", että "hankkisitte jo lapsia", 30kymppisenä ei jaksa enää niin hyvin. Nämä kaikki, jotka ovat kommnetoineet näin, ovat saaneet ensimmäiset lapsensa 20kympin alkupuolella. Ja olen vasta 26 (kohta 27)! Minulla ei ole tällä hetkellä mitään haluja hankkia lapsia. En sulje sitä pois, mutta se menee kyllä sinne kun olen täyttänyt 30, sitten harkitsen uudestaan ;) Olen myös kertonut työkavereilleni, että olen aloittanut juuri joogaopettaja koulutuksen ja he eivät tunnu ymmärtävän, että haluan keskittyä nyt siihen. Siitäkin tuli sanomista, kun kerroin, että meille (poikaystävälleni) on tulossa isompi auto "voitte sitten hankkia lapsia". Minulle on myös tärkeää, että kehityn vielä ihmisenä tässä vuosien ajan ja, että voisin tehdä elämässäni sitä mikä tuntuu hyvältä (työn puolesta).

  Olen myös miettinyt tuota juuri viime aikoina, että mitä jos tietäisin jo nyt, että en voi saada lapsia, ja sitten olisin saanut tuollaista nälvimistä niskaani. Kauheaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai niin, no minunhan ei sitten kannata edes enää harkita lapsia koska olen jo niin vanha ja väsynyt tuon teorian mukaan ;) Apua, kylläpäs joskus me ihmiset olemme ajattelemattomia! Olisi niin kiva kun jokainen voisi keskittyä kulkemaan omaa polkuaan ja antaa muiden kulkea omiaan <3 Vau, tsemppiä sulle opintojen ja mielenkiintoisen matkan pariin, itse tähtään myös samalle alalle ;)

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi <3