Find the pure connection with your inner being, your soul.

torstai 9. marraskuuta 2017

14 helppoa ekotekoa arjessa1. Ota kauppareissulle mukaan kankainen ostoskassi. Niiden avulla voit jättää huomattavan määrän muovipusseja kauppaan.

2. Vaihda myös kauppojen muoviset hedelmäpussit omiin kestopusseihin. Kestohedelmäpusseja on nykyään myynnissä joissakin ruokakaupoissa ja niitä voi tilata esimerkiksi Punaisen Ristin verkkokaupasta. Näppäräsorminen ompelee myös itse omat pussinsa. Jos unohdat kestopussit kotiin, suosi kaupassa paperisia hedelmäpusseja jos vain mahdollista. Useat hedelmät ja vihannekset voi myös ostaa ihan ilman pussiakin.

3. Kaikkia yrttejä esimerkiksi ei tarvitse ostaa aina kaupasta muoviin käärittynä, vaan niitä on helppo kasvattaa kotona itse. Meillä kasvaa nykyään kesät talvet jatkuvasti herneenversoja ruukussa ikkunan edessä. Keväällä laitan aina ruukkuihin kasvamaan lempiyrttejäni. En ole mikään taidokas viherpeukalo, mutta minäkin saan osittain oman ruokani kasvamaan, joten kannattaa rohkeasti kokeilla.

4. Meillä on kori pullojen ja tölkkien kierrätystä varten. Kotona kerätään pullot ja tölkit koriin ja kiikutetaan kauppaan samaisessa korissa, joka toimii myös ostosten kuljettimena kaupassa käynnin jälkeen. Ei tarvitse tuhlata muovipusseja pullojen kierrättämisessä.
5. Vähennä lihansyöntiä. Voit aloittaa rennosti vaikka päättämällä, että pidät yhden kasvisruokapäivän viikossa. Kokeile uusia reseptejä ja käytä rohkeasti mielikuvitusta. Saatat huomata, että kasvisruoka voi olla todella maukasta ja kaupan päälle voit saada myös kevyemmän olon.

6. Nainen, kokeile kuukuppia vaikka se tuntuisikin aluksi epäilyttävältä. Olen niin onnellinen, että itse kokeilin vaikka olin lähes varma että se on hankalaa ja epämiellyttävää. Yksi elämäni parhaimmista päätöksistä! Välillä siihen aikaan kuusta jopa unohdan, että se aika on menossa. Mikä parasta, ei tarvitse enää kuluttaa rahaa kertakäyttöisiin suojiin, jotka kuormittavat ympäristöä todella paljon!

7. Vaihda pyykinpesuaineet, tiskiaineet ja siivousaineet luonnonmukaisempiin. Vaatteet, astiat ja kodin voi pitää puhtaina ja raikkaina ilman järkyttäviä myrkkyjäkin.

8. Vaihda pumpulipuikot ja vanulaput luomuihin. Voit itse myös tehdä kestovanulappuja esimerkiksi vanhoista pyyhkeistä/lakanoista ja käyttää niitä aina kun mahdollista. Ne peseytyvät helposti muun pyykin mukana.9. Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena. Suosi kirpputoreja ja muita second hand -ostopaikkoja. Toisen roska on toisen aarre.

10. Vaihda muovinen hammasharja esimerkiksi Humble Brushiin. Joka vuosi ympäri maailman kaatopaikoille päätyy yli kaksi miljardia muovihammasharjaa. Humble Brushin varsi on 100% biohajoavaa bambua ja harjakset nylon-materiaalia, joka kompostoituu 2-3 vuodessa.

11. Kierrätä kaikki mahdollinen. Meillä laitetaan erikseen sekajäte, biojäte, muovi, metalli, lasi, pahvi ja paperi. Se ei vie aikaa arjesta kovinkaan paljoa ja on helppoa kun oppii mihin mikäkin laitetaan. Kierrätyspisteitä on kuitenkin meillä Suomessa mielestäni todella hyvin. Meillä oli Espoossa entisen kerrostalokotimme yhteydessä kierrätyspisteet kaikelle muulle edellämainitulle paitsi muoville, se jos mikä oli helppoa!  Jos ei omista autoa ja kierrätyspiste on kaukana, kannattaa miettiä voisiko sopia esimerkiksi autoilevan naapurin kanssa jonkinlaisen systeemin.

12. Kiinnitä postilaatikkoon Ei Mainoksia -kyltti. Tämä oli nyt hyvä muistutus itsellenikin, sillä meillä ei vieläkään ole sitä täällä "uudessa" asunnossa, kröhöm, vuosihan tässä on jo asuttu. Nyt kyllä lupaan ryhdistäytyä tämän asian suhteen!

13. Vaihda kosmetiikka luonnonmukaisempaan vaikka yksi tuote kerrallaan. Oma ihosi ja ympäristösi kiittää.

14. Vaihda suihkusaippuat ja mahdollisesti myös shampoot pala-versioihin. Näin ei synny turhaa muovijätettä purkeista ja puteleista, sillä palasaippuat on usein pakattu vain kierrätettävään pahvipakkaukseen. Palasaippuat ovat myös riittoisampia eikä niiden valmistuksessa ole käytetty vettä, joten maksat täydestä tavarasta etkä muovipullosta jonka ici-listan ensimmäisellä paikalla koreilee aqua.Sain eilen postissa Karita Sainion Hyvin Eletty -kirjan*, jota sormeni syyhyävät jo päästä lukemaan. Lähiaikoina varmasti siis tulossa lisää juttua vastuullisemmista valinnoista 💖

Love & Light
Susanna

*saatu kustantajalta.
**postaus sisältää affiliate-linkkejä. 

6 kommenttia:

 1. Käytän kyllä edelleen shampoota ja hoitoainetta purkeissa. Mutta onneksi on muovikeräys ja pullot ja purkit ovat helppo kierrättää. Pyykinpesuaineena on Mulieres pesuaine, joka pakattu pahviin. Se on oliiviöljypohjainen. Ainut ongelma tässä on että muut ihmiset "haisee" pesuaineelleen kun oma nenä on tottunut tuoksuttomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kierrätys on kyllä täällä tehty todella helpoksi! 😊 Mulieres olikin mulle ihan uus tuttavuus ja kävin googlettelemassa, vaikuttaa siltä että menee joskus testiin täälläkin! Itse käytän tällä hetkellä Ecoverin hajustettua versiota, mutta se ei mielestäni tuoksu valmiissa pyykissä, varsinkaan kun käytän huuhteluaineena etikkaa. Joskus mieheni äiti oli pessyt jonkun vaatteen joka oli unohtunut sinne, herranjumala sitä hajua kun hän käyttää normipesuaineita ja huuhteluainetta kaupan päälle. Tuntui että sen jälkeen koko vaatehuone haisi viikkoja pesuaineille!

   Poista
 2. Hyviä yksinkertaisia vinkkejä, sellaisia joita oikeasti pystyy arjessa toteuttamaan! Luin tuon kirjan kuukausi takaperin ja uutta asiaa siinä ei tullut, mutta hyvä muistutus asioista ja ei suinkaan turha lukukokemus. Pukinkonttiin se voisi hyvinkin sopia eko ja eettisyys asioista kiinnostuneelle :) Mielenkiintoista kuulla mitä sinä siitä pidit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, halusin listata helppoja vinkkejä joita jokaisen on helppo toteuttaa, niistä on aina hyvä lähteä liikkeelle 😊 Kirja olisi varmasti täydellinen pukinkonttiin, se on niin kauniskin 💖

   Poista
 3. Heii olisiko mahdollista kuulla lemppari kasvisreseptejäsi vaikka postauksen muodossa? Itse kaipailisin vinkkejä ja idiksiä kasvisruokien tekoon. Haluaisin myös vähentää lihansyöntiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti, kiitos tästä toiveesta, laitetaan postaus aluilleen mahdollisimman pian! 😊

   Poista

Lämmin kiitos kommentistasi <3