Find the pure connection with your inner being, your soul.

lauantai 25. marraskuuta 2017

Bright Friday


Black Friday. Huh, vihdoin se on ohi. Tosin joillain lafkoilla tarjoukset jatkuu vielä koko viikonlopun yli. Minua alkoi suoraan sanottuna tosissaan ahdistaa tämä kulutusjuhla. Facebook pursui mainoksia ja sähköpostiin tupsahteli tämän tästä "osta sitä, osta tätä, tätä tarjousta et voi ohittaa" -meilejä.

Haluaisin haastaa jokaisen ihmisen miettimään omia kulutustottumuksiaan. Ostatko siksi, että TARVITSET jotakin, vai ehkä vain siksi kun halvalla saa. Jälkimmäinen on aika älytön peruste ostokselle.Minun piti osallistua Black Fridayn vastapainoksi Älä Osta Mitään -kampanjaan, mutta päädyimme tekemään kuitenkin yhden tilauksen eräästä verkkokaupasta. Täydensimme tyhjyyttään ammottavat vitamiini- ja lisäravinnevarastot Hyvinvoinnin Tavaratalosta. Jokainen tuote joka ostoskoriin päätyi, oli kuitenkin sellainen, jonka olisimme hankkineet jokatapauksessa vaikka sitten täydellä hinnalla ja luultavasti juurikin kyseisestä puljusta. Hankin myös itselleni alennettuun hintaan ayurveda-konsultaation, johon olen muutenkin suunnitellut meneväni jo vuosia. Nyt sain sen puolet edullisemmin ja juuri sieltä, mihin olisin muutenkin suunnannut. Sinäänsä en siis vastusta sitä, että tekee hankintoja Black Fridayn aikaan, JOS hankinnat ovat järkeviä. Jos oikeasti tarvitsee kyseistä tavaraa/tuotetta/palvelua ja olisi aikeissa hankkia sen joka tapauksessa, ei ole mitään pahaa säästää siinä pennosia. Valitettavan usein vain ihmisillä tuntuu lähtevän muutama aivosolu korkealennolle alennusmyynneissä ja hullaannutaan kaikesta turhanpäiväisestä ja luullaan tarvitsevamme kaikkea älytöntä. Ja kyllä, minäkin olen kuulunut tähän porukkaan vuosia takaperin!

Olen kuitenkin törmännyt tänään myös moneen positiiviseen asiaan somen ihmeellisessä maailmassa. Älä Osta Mitään -päiväähän vietetään siis aina samaan aikaan Black Fridayn kanssa ja sen tarkoituksena on haastaa meidät pohtimaan jokapäiväisiä kulutuspäätöksiämme ja niiden vaikutuksia ympäristöömme. Päivää on vietetty jo vuodesta 1992 lähtien. Suomalainen Makia sulki kokonaan verkkokauppansa sekä myymälänsä vastaiskuna Black Fridaylle. Partioaitta laittoi 5% kaikista ostoksista ympäristöbonuspottiin. Mm. Weecosissa vietettiin eilen Bright Fridayta, jossa he lahjoittivat päivän myynnistä 20% Suomen Luonnonsuojeluliitolle metsiensuojeluun. Yhdysvalloissa ulkoiluvarusteita myyvä REI on sulkenut kaikki 151 myymäläänsä jo kolme vuotta peräkkäin Black Fridayna.

Tässä vielä viime viikkoinen kirjoitukseni 14 helppoa ekotekoa arjessa, josta saat vinkkejä siihen, miten helposti voit arjessa tehdä ympäristöystävällisempiä valintoja.

Edelleen suosittelen myös Netflixistä dokumenttia The True Cost, joka kertoo vaateteollisuuden epäkohdista niin eettisyyden kuin ekologisuudenkin näkökulmasta. Olen itse katsonut dokumentin jo moneen kertaan ja eilen aloitin katsomisen taas, Black Fridayn "kunniaksi". Tämän dokumentin jälkeen ei voi olla tarkastelematta omia valintojaan.Onni ei koostu materiasta, vaan jostain ihan muusta! 
Tehdään yhdessä ensi vuoden Black Fridaysta BRIGHT FRIDAY 💖

Love & Light
Susanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Lämmin kiitos kommentistasi <3